Benodigdheden bij aanschaf gerbils

Uit Gerbilwiki
Versie door Gerbil (overleg | bijdragen) op 29 apr 2012 om 15:16 (Optionele benodigdheden)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn vele mogelijkheden en een zeer ruime keus van producten bij het aanschaffen van de inboedel voor gerbils. Hieronder een handig lijstje.


Essentiele benodigdheden

Onderstaand een lijstje met producten welke zeker nodig zijn bij aanschaf van gerbils.


De ideale huisvesting voor gerbils is een Gerbilarium. De ideale minimale afmeting is 80x40x40cm. Zorg dat het verblijf goed kan worden afgesloten. Gerbils kunnen tot anderhalve meter hoog springen en ontsnappen uit vrijwel elke bak.

Alternatieven: Terrarium, volglas (lek) aquarium.


Het is belangrijk dat de voeding van de gerbil speciaal voor de gerbil is samengesteld. Algemeen knaagdiervoer of een voeding dat voor meerdere knaagdieren is samengesteld voldoet niet aan de eisen. Voorbeelden van het juiste voer: Gerri Gerbil, Xtravital Gerbil, Versele Laga gerbil etc.


Gerbils zijn zindelijke en schone diertjes, ze hebben graag een bakje met zand welke ze gebruiken als toilet en om in te badderen.

Alternatieven: Chinchilla zand, vogelzand.


Ideale snoeppot


  • Snoeppot

Gerbils zijn echte gravers. Het zand kan dan ook het beste worden aangeboden in een snoeppot, zodat het zand er niet gemakkelijk uit te schoppen is. Sommige gerbils laden het zandbadje keurig met rust en dan zijn er diverse alternatieven. Een snoeppot is vaak te vinden in tweedehandswinkels.

Alternatieven: Ovenschaaltje, plateautje en dergelijke.Hoewel gerbils woestijndiertjes zijn hebben ze wel degelijk vocht nodig. Water kan worden aangeboden in een drinkflesje. Elke dag verversen zodat het water lekker fris blijft.

Alternatieven: Drinkbakje, maar dit geniet niet de voorkeur.


Gerbils houden van graven. Een lekkere dikke laag bodembedekking van tenminste 15cm wordt zeer op prijs gesteld. Het beste te gebruiken: zaagsel, hemperade, Chipsi Super en Supasoft bedding. De ideale combinatie is zaagsel en Supasoft. Voor allergische mensen volstaat alleen Chipsi Super ook. Tevens niet onmisbaar is hooi. Hooi is goed voor de spijsvertering van gerbils, maar ook heel fijn om nestjes mee te bouwen en ondergrondse gangen mee te verstevigen.

Alternatieven: Turf, tuinaarde of zand zijn geen geschikte alternatieven!


Om gerbils van de plek van aanschaf naar huis te vervoeren is een transportmand onmisbaar. Deze maken het vervoeren eenvoudig en veilig voor de gerbil. Denk aan de afmetingen. Een bakje van 20 tot 25cm is te klein voor een urenlange reis. Voor een korte trip is het echter geen probleem. Voor een reis langer dan een uur zijn de bakjes van 25cm ideaal. Vervoer de gerbil niet in een kartonnen doos!

Alternatieven: Een goed gesloten en geventileerde emmer of ander bakje is mogelijk, maar minder praktisch.


  • Karton & natuurlijke inrichting

Naast de grote hobby graven hebben gerbils nog een andere hobby: knagen! Daarom zijn takken en karton niet weg te denken uit een gerbil verblijf. Elke dag een aardige hoeveelheid aan wc rollen, keukenrollen, eierdozen of ander karton is zeker een belangrijk onderdeel van de verzorging. Let wel op: niet alle takken zijn geschikt, en ze moeten eerst worden ingevroren of uitgekookt!


Gerbils worden graag lekker actief beziggehouden. Een leuke, speelse en drukke inrichting is dan ook erg wenselijk, hoe meer hoe beter. Let wel op dat er geen plastic speelgoed wordt aangeboden. En pas met speelgoed van steen op dat dit ten alle tijde op de bodem wordt geplaatst. Zie ook huisjes, tunnels en bruggen en natuurlijke inrichting.


Optionele benodigdheden

Onderstaande producten zijn niet noodzakelijk, maar zeker wel handig.


Het voer kan het beste worden aangeboden in een voerbakje. Op deze manier is goed te controleren hoeveel de gerbils eten. Het voer los in de bak strooien is ook een optie, hierdoor wordt het natuurlijke zoekgedrag gestimuleerd. Echter is dit gedrag ook te stimuleren met snacks en dergelijke.

Alternatieven: Het voer los in de bak strooien.


Een veilig loopwiel wordt door de meeste gerbils gewaardeerd. Hoewel volwassen gerbils het niet altijd meer onder de knie krijgen, lopen vrijwel alle gerbils erin die het van jongs af aan kennen. In een kleiner verblijf (onder de 80cm) zou ik een loopwiel graag als verplicht onderdeel zien.

Alternatieven: Een loopbal is geen geschikt alternatief!


Trosgierst
Bananenchip


Snacks zijn niet noodzakelijke voor gerbils. Toch worden gerbils wel heel blij gemaakt met snacks. Denk aan bepaalde zaden, een strengel trosgierst of zelfs gedroogd fruit.


Voor gerbils waar niet mee wordt gefokt zijn toevoegingen aan het voer zoals kattenbrok, meelwormen, papegaaien voer of tortelfuifvoer niet noodzakelijk. Wel wordt de dagelijkse kost er een stuk interessanter van! Op de speciaal webshop voor gerbils zijn kant en klare mixpakketten voor gerbils waar de supplementen al in verwerkt zijn.


Als de gerbils een groter verblijf hebben (vanaf 80cm) vermaken gerbils zich prima in hun verblijf. Toch vinden gerbils (en baasjes) het vaak leuk om uit de kooi rond te rennen. Over de bank of het bed, of bijvoorbeeld de badkamer. Ook een ren is erg handig. In de ren worden allerlei speeltjes geplaatst en men plaatst er vaak een net over heen (gerbils kunnen werkelijk overal uit ontsnappen).

Alternatieven: Op het bed, bank of in de badkamer laten rondlopen.