Koppelen van gerbils

Uit Gerbilwiki
Versie door Gerbil (overleg | bijdragen) op 10 mei 2012 om 13:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Gerbils zijn bijzondere diertjes. Ze kunnen niet in groepen groter dan twee leven want dan komen er gevechten. Maar ze kunnen ook niet alleen leven, dan zullen ze zich nooit optimaal gelukkig voelen, of sterven zelfs van eenzaamheid.

Maar met de beste bedoelingen de alleen zittende gerbil koppelen aan een andere gerbil is ook niet eenvoudig. Een koppeling die niet op de juiste manier wordt uitgevoerd eindigt helaas vaak in een gevecht, of er vallen zelfs doden.

Er wordt dan ook aangeraden om deze koppelmethode die al jaren met veel succes wordt gebruikt strikt te volgen, of de koppeling door een gerbil fokker te laten uitvoeren.

Hieronder stap voor stap de uitleg van de juiste koppelmethode. Volg de stappen strikt en wijk er niet vanaf. Voor iemand zonder ervaring met het koppelen van gerbils zullen de tekenen van onrust niet goed zichtbaar zijn.

Voor de duidelijkheid hebben wij per stap een tijd gebruikt, uiteraard hoeft deze tijd niet te overeenkomen. Wel is het aan te raden om de eerste dag van de koppeling er tenminste 12 uren bij aanwezig te zijn. Begin je 11 uur, zorg dan dat je de tijd hebt tot diezelfde avond 11 uur.

Tips

  • Maak niet teveel geluid tijdens de koppeling of draai geen muziek. Dit zorgt voor onrust, wat de koppeling bemoeilijkt.
  • Merk je spanningen door middel van boksen of piepen? Tik met je vingers op het bakje of blaas rustig op de kopjes. Zorg dat ze hun aandacht ergens anders op richten.
  • Geef de gerbils tijdens de koppeling weinig aandacht en haal ze er absoluut niet uit. Dit verstoord de koppeling.


Dag 1

Faunarium 23cm.jpg

10:00 - Stap 1

Kies een transportbakje van circa 20 tot maximaal 25cm. Ideaal is het Faunarium van Exo Terra. Spoel dit bakje voor gebruik goed om en laat er enkele druppels in achter. Plaats de gerbils er tegelijkertijd samen in. Het beste is om de gerbils er zo in te plaatsen dat ze met hun achterwerk naar elkaar toe staan en elkaar niet direct zien.

In het beste geval besteden de gerbils amper aandacht aan elkaar en verkennen het bakje. Ook kunnen ze gaan boksen, maar ook dit is nu nog geen probleem. Let wel goed op, want dit kan tot een vechterij leiden. Soms gaan gerbils direct over tot vechten. Ze vormen dan een bolletje. Haal de gerbils dan direct uit elkaar. Op dit moment is het dan niet mogelijk om de gerbils gekoppeld te krijgen.


11:00 - Stap 2

De gerbils zitten nu een uur samen. Ze hoeven nog geen vriendjes te zijn. Ze kunnen zelfs soms nog wat boksen, of negeren elkaar compleet. In het beste geval zitten ze dicht tegen elkaar aan. In deze stap kan er dan een laagje bodembedekking bij worden gedaan. Probeer dit langs de gerbils heen te strooien voor zover dit mogelijk is. Teveel afleiding (bodembedekking op het hoofdje) kan al voor irritatie en dus een aanleiding tot vechten zijn.


12:00 - Stap 3

Nadat er nog een uur is verstreken en de gerbils nog zonder al teveel problemen samen zitten zullen we eens kijken of ze samen het voer willen delen. Strooi een handje voer op de bodem van het koppelbakje, liefst in de midden. De gerbils hebben van het niet op hun gemak voelen best trek gekregen.

Faunarium drinkfles.jpgIn de uren die volgen is er niet veel meer te doen dan goed opletten en de vorderingen afwachten. In deze lange periode tussen de twee stappen in kun je de gerbils drinken aanbieden. Bij gebruik van het Faunarium in het voorbeeld zit er in het deksel een gaatje. Boor deze open en hier past perfect het tuitje van het drinkflesje doorheen, zo is het mogelijk om permanent drinken aan te bieden.21:00 - Stap 4

De gerbils zitten inmiddels al de hele dag samen. In de meeste gevallen slapen de gerbils inmiddels al rustig over elkaar heen of naast elkaar. In sommige gevallen doen nog heel hard hun best om elkaar te negeren, maar ook dit is voor nu geen probleem. Geef ze nu een lekkere pluk hooi zodat ze een nestje kunnen gaan bouwen voor de nacht. Voor de veiligheid kun je ze het beste meenemen naar de slaapkamer. Zodra er onrust is, of er toch nog een vechterij uitbreekt kan er worden ingegrepen.

Dag 2

De gerbils hebben de hele nacht samen doorgebracht en zitten nu 24 uur samen. Ze slapen waarschijnlijk over elkaar heen en zijn druk bezig geweest met eten van het hooi en het bouwen van een nestje. Als de gerbils elkaar niet negeren en er geen onrust is kunnen ze een stap verder in de koppeling. Zijn er nog spanningen of slapen de gerbils niet samen kijk het dan nog een paar uren aan. De tijd in het bakje kan dan nog met maximaal 6 tot 12 uren worden verlengd.

De volgende stap voor nu is om de gerbils in een groter bakje te plaatsen. Ideaal voor deze stap is een Faunarium van 30cm. Voeg wat verse bodembedekking toe aan dit nieuwe bakje en wat van het oude bodembedekking en/of hooi. Doe er tevens een handje voer in en zet de gerbils over. Maak het bakje van de eerste 24 uur nog niet schoon.

Ze zullen ook dit bakje weer druk gaan verkennen en uiteindelijk een nestje gaan bouwen en gaan slapen. Meestal zal deze dag zonder problemen verlopen. Maar blijf er tenminste de eerste 4 uren bij aanwezig. Mochten er alsnog spanningen komen, of gaan de gerbils achter elkaar aan jagen zet de gerbils dan terug in stap 1 en laat ze hier nog ten minste 12 uren in.

Dag 3

Tijdens deze dagen is het niet noodzakelijk om er continue bij te blijven. Zorg dat ze voldoende eten en drinken tot hun beschikking hebben. Bied beide dagen, als er geen spanningen zijn, ook een stukje karton om te knagen aan.

Dag 4 of 5

Voor de gerbils breekt de derde dag aan dat ze in het bakje van 30cm zitten. Vanaf deze dag kunnen de gerbils in hun permanente verblijf worden geplaatst. Of indien de permanente bak groter is dan 90cm kan het beste eerst nog een tussenstap worden gebruikt.

Meestal kan dit halverwege dag 4, soms is het voor de koppeling beter om ze op dag 5 groter te zetten. Doe dit naar eigen inzicht of vraag eventueel een fokker om advies.

Zorg dat de volgende stap geheel schoon is, zonder geurtjes van zichzelf of andere gerbils. Plaats nog niet teveel speelgoed in het hok, maar begin met enkele speeltjes en voeg geleidelijk aan dagelijks wat speelgoed toe.

Houd de gerbils ook weer de eerste uren goed in de gaten. Zodra er spanningen zijn tussen de gerbils of ze zelfs gaan jagen of boksen moeten ze direct worden teruggezet in de vorige stap om na 1 of 2 dagen opnieuw aan de volgende stap te beginnen, liefst met een tussenstap.


Afbeeldingen